Dorsz jak z najlepszej restauracji! Wystarczą tylko 4 składniki i prosty trik

Dodano:
Dorsz w sosie pil pil Źródło: Shutterstock / Julia-Bogdanova
Filety z dorsza, czosnek, papryczka chili oraz aromatyczna oliwa z oliwek – zaledwie 4 składniki wystarczą, żeby przygotować wykwintną potrawę kuchni baskijskiej.

Dorsz w sosie pil pil (inaczej bacalao al pil pil, dorsz konfitowany) zachwyca smakiem. Ryba wychodzi miękka, soczysta i rozpływa się w ustach, a aksamitny sos z dodatkiem pikantnej papryki i czosnku sprawia, że prosta potrawa zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Dorsz w sosie pil pil – ciekawostki

Dorsz konfitowany to potrawa wywodząca się z prostej kuchni baskijskich rybaków, którzy po udanym połowie przyrządzali posiłek ze świeżej ryby. Zawiesista konsystencja sosu pil pil (nazwa sosu pochodzi od dźwięku bulgotania oliwy, który Baskowie nazywają „pil-pil”) związana jest z uwalnianiem podczas gotowania w oliwie obecnej w skórze i ościach ryb słodkowodnych żelatyny. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na zdrowie m.in. skóry oraz stawów, bo zawiera duże ilości naturalnego kolagenu i aminokwasów.

Na czym polega konfitowanie?

Konfitowanie to jedna z technik kulinarnych szczególnie popularnych we Francji. Polega ono na gotowaniu w tłuszczu o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Konfitowanie sprawia, że nawet szybko wysychające podczas tradycyjnego smażenia mięso (m.in. drób) oraz ryby wychodzą bardzo delikatne, miękkie, soczyste i aromatyczne. Bardzo popularne jest również konfitowanie warzyw o wysokiej zawartości cukrów m.in. cebuli oraz miękkich owoców, które zanurzane są w gęstym syropie cukrowym. W przypadku owoców częściej stosowana jest nazwa „kandyzowanie”.

Jak zrobić dorsza w sosie pil pil?

Choć dorsz w sosie pil pil może wydawać się potrawą trudną w przygotowaniu, to nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zrobienie dorsza konfitowanego w oliwie ułatwia korzystanie z termometru kuchennego – kontrolowanie temperatury tłuszczu gwarantuje kulinarny sukces i zapobiega przesuszeniu ryby, ale można również ustawić patelnię na najmniejszym palniku i zmniejszyć grzanie do minimum.

Przepis: Dorsz w sosie pil pil

Obłędnie pyszny dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z czosnkiem i chili.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
943 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg świeżych filetów z dorsza ze skórą
  • 500 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 małe papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówRybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paseczki lub drobno posiekaj.
  2. Smażenie czosnku i chiliWlej oliwę z oliwek na głęboką patelnię i podgrzej. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż 2-3 minuty, często mieszając. Podsmażone warzywa wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miseczki. Wyłącz grzanie i wystudź oliwę.
  3. KonfitowanieDo tłuszczu o temperaturze pokojowej włóż surową rybę i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż olej osiągnie temperaturę około 90 stopni Celsjusza. Gotuj 15-20 minut, często potrząsając patelnią. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Pozostałą na patelni oliwę energicznie mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie gęsta, żółta emulsja. Dodaj do sosu dorsza, czosnek i papryczkę chili oraz krótko podgrzej, cały czas mieszając.

Dorsza w sosie pil pil podaję na ciepło, obficie polanego sosem oraz doprawionego do smaku gruboziarnistą solą. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami oraz z dodatkiem skropionej oliwą pajdy domowego chleba.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...